
Een nieuw tijdperk in bouwregelgeving. De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is definitief ingetreden vanaf 1 januari 2024. De wet beoogt een betere bouwkwaliteit te bereiken door onder andere strenger toezicht en een betere aansprakelijkheidsregeling.
Over NCB
​
Het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB): waarom is het netwerk opgericht, wat zijn onze
doelen en waar staan we voor? Dat beschrijven we in onze missie, ambitie en kernwaarden.
​
​
Missie
​​
Het NCB is een kennisnetwerk dat de missie heeft partijen werkzaam in de bouwketen bij elkaar te brengen vragers, aanbieders en leveranciers. Wij geloven dat met het gebruik van herhaalbare oplossingen (concepten*) de maximale klantwaarde wordt behaald in tijd en (organisatie)kosten, Om de toepasbaarheid en de effectiviteit te vergroten hebben we elkaar nodig: vragers, conceptaanbieders en toeleveranciers en industrie.
*Waarbij wij onderschrijven dat conceptueel bouwen één van de oplossingen is om opgaves binnen de woningbouwmarkt aan te pakken. Wij kiezen binnen dit netwerk enkel voor de opgaves die zich bij uitstek lenen voor de methode van conceptueel bouwen.
​
Wat is WKB en HOE voldoe ik hieraan?
De Wet Kwaliteitsborging gaat ervoor zorgen dat de opdrachtgever aantoonbaar geleverd krijgt wat zij heeft gekocht en waarvoor zij heeft betaald. De bouwer krijgt meer verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het bouwproces, zowel voor, als tijdens als na de bouw.
​
Met de komst van de Wkb worden bouwers, geconfronteerd met risico’s en aansprakelijkheden bij het niet voldoen aan de technische regelgeving en bouwfouten die na oplevering worden geconstateerd. Het NCB implementatieteam ondersteunt en adviseert bouwers, zodat zij Wkb Proof zijn.
Hoe minder taken voor de kwaliteitsborger, hoe lager de Wkb kosten!
De Wkb heeft drie hoofddoelen
-
Onafhankelijke kwaliteitsborging bij bouwers in plaats van bouwtoezicht door gemeenten.
-
Betere bescherming van opdrachtgever en consument tegen verborgen gebreken.
-
Een prikkel voor de uitvoerende bouw geven om zelf kwaliteit te borgen.

wat doet een kwaliteitsborger?
Conform de wet dient de vergunninghouder zorg te dragen voor het aanstellen van een kwaliteitsborger. Kwaliteitsborgers moeten onafhankelijk zijn (wettelijke eis), dat wil zeggen: niet betrokken bij ontwerp, bouw en financiering van het bouwwerk waarvoor zij de borging doen. Daarbij worden uitvoerende partijen geacht de geleverde kwaliteit volgens interne controle vast te leggen. Dit vergt een strakke procesbeheersing. Conceptuele bouwers werken al conform een gestructureerd proces, en hebben hier dus een voordeel.
Wat betekent WKB Voor mijn organisatie?


Aan de slag?
Wil je aan de slag en onderzoeken hoe ver jouw organisatie is op het gebied
van interne kwaliteitsborging? Neem dan contact op met Netwerk Conceptueel Bouwen.
kwaliteitsborging voor Conceptuele bouw
Bouwen kan slimmer, sneller en schoner. Met een zeer goede prijs/kwaliteit. Als kennisnetwerk onderschrijven wij dat conceptueel bouwen één van de oplossingen is om opgaves binnen de woningbouwmarkt aan te pakken om versnelling en haalbaarheid mogelijk te maken.
NCB ontwikkelde de Scan voor Kwaliteitsborging, waarmee conceptaanbieders tijdens de proefperiode konden toetsen in hoeverre zij voldoen aan de Wkb. De basis hiervan wordt gebruikt in het adviestraject waarmee NCB de conceptuele bouwers kunnen adviseren en ondersteunen in de te maken keuzes. Conceptaanbieders kunnen zich aantoonbaar onderscheiden van de traditionele aannemer én daarbij besparen op de kosten van de kwaliteitsborger. Mogelijk bereid je nu een project voor dat Wkb plichtig is, en wil je snel aan de slag. Dat kan! We helpen je met de selectie van de kwaliteitsborger en met de te sluiten overeenkomsten.
