Welkom BM van Houwelingen en mHome B.V. binnen het Netwerk Conceptueel Bouwen. Wij vroegen hen zich aan ons voor te stellen.
BM van Houwelingen | website |
BM van Houwelingen is een familiebedrijf. Van opa, naar vader en nu staat Lotte van Houwelingen aan het roer. Een bouwbedrijf dat niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheden. Een gezond bedrijf waar projecten soepel lopen, waar klanten meer dan tevreden zijn en waar mensen graag werken.
Wat brengt BM van Houwelingen naar het NCB? BM van Houwelingen is een bedrijf waar de energie bruist. Wat ze doen is relevant. Ze bouwen letterlijk aan de wereld van morgen. Duurzaamheid wordt omarmt, er wordt gedacht in generaties, niet in jaren. Enerzijds willen ze in de groeiende behoefte aan woonruimte en maatschappelijk functies blijven voorzien. Anderzijds willen ze een gezonde en veilige wereld achterlaten voor zichzelf en de generaties na hen. De ambitie is om steeds duurzamer te werken en ook de ketenpartners hierin mee te nemen. Ze voelen het als hun verantwoordelijkheid om de komende jaren te streven naar het realiseren van gebouwen met een positieve invloed op mens, dier en natuur.
Voor welke uitdaging staat BM van Houwelingen? Oog voor de toekomst is een uitdaging, die ze met hun hele hart aangaan. De toekomst van de volgende generaties moet hoopvol blijven. De kracht van BM van Houwelingen: BM van Houwelingen is autonoom, niet afhankelijk van derden, veerkrachtig en wendbaar. Ze hebben het vermogen en de wilskracht om impact te maken. De concepten zijn op meerdere plaatsen gerealiseerd met dezelfde teams en vaste externe partijen en met steeds een aanpassing aan de stedenbouwkundige context.
mHome B.V. | website |
“De traditionele woningbouw overheerst nog, maar wordt een uitdaging door uitputting van grondstoffen en milieu- en gezondheidsbelasting. De bouw van de toekomst is modulair, circulair en biobased”, aldus een stellige Bernd Hendriksen. Hij is medeoprichter van mHome, een Nijmeegse bedrijvencombinatie die biobased modulaire woonunits ontwikkelt, financiert en bouwt. “De voordelen zijn evident. Bij circulair bouwen zijn de materialen opnieuw te gebruiken op hetzelfde niveau. Daarnaast is er van elk materiaal een paspoort met herkomst en samenstelling. Bij biobased bouwen komt daar het element bij dat er enkel ‘hergroeibare’ materialen worden gebruikt, zoals hout, houtvezel en metisse. Modulair bouwen heeft als grote voordeel dat de modules seriematig worden vervaardigd in een fabrieksmatige werk- en procesomgeving. De CO2-uitstoot en de overlast op de bouwplaats is praktisch nihil, want we plaatsen de gebouwen in enkele dagen. Daarnaast zijn de modules in vele varianten te schakelen, waardoor een gebouw kan groeien of krimpen naargelang te behoeften van de gebruikers.”
Voor welke uitdaging staat mHome B.V.?
Nu is bovengenoemde bouwwijze nog een niche. Hendriksen: “De kunst is over het omslagpunt in volume te raken, waardoor de kosten dalen en het concept nog aantrekkelijker wordt voor opdrachtgevers.” Dat circulaire en biobased concepten enkel geschikt zouden zijn voor het bouwen in kleine oplage bestrijdt Hendriksen: “De materialen zijn voorhanden, de productiemethode bepaalt hoe snel je kunt opschakelen in bouwvolume. We werken al in opdracht van woningbouwcorporaties en zorginstellingen”.
Wat brengt mHome B.V. naar het NCB?
Belangrijk is om te laten zien dat circulair bouwen gewoon kan. Projectontwikkelaars en gebruikers moeten concreet kunnen zien en ervaren hoe een circulair huis er uitziet, hoe het wordt gebouwd en wat op termijn ook de financiële voordelen zijn. Dat trekt partijen over de streep.
Comments