top of page
Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

KiK #7: Conceptuele bouwmethode is uitdaging voor industrie

Bijgewerkt op: 2 mrt 2023


In de serie Kijkje in de Keuken (KiK) gaan aanbieders van innovatieve woonconcepten, opdrachtgevers en toeleveranciers bij elkaar kijken naar het echte werk. Wat zijn de uitdagingen? Hoe kunnen vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten? Tijdens deze KiK nemen we onder andere een kijkje in het rijdende laboratorium van WAGO.


Grote kans dat de lasklemmen die de elektriciteitsdraden in je woning met elkaar verbinden van WAGO zijn. WAGO is een van oorsprong Duits familiebedrijf dat is opgericht in 1951. Inmiddels werken er bij de leverancier van elektrotechnische verbindingen wereldwijd 9.000 mensen. Veertig daarvan werken er bij WAGO Nederland BV in Apeldoorn, waar salesmanager Niels Abbink deze KiK begint met een quiz om de WAGO kennis bij zijn gasten te toetsen.

Niels Abbink neemt de deelnemers mee in een heuse WAGO-quiz.


“Hoeveel catalogusproducten heeft WAGO?” De aanwezigen kijken elkaar vragend aan. Niels tovert het antwoord op het grote scherm waar hij naast staat: meer dan 28.000. “En wat was in 2022 de omzet van WAGO wereldwijd?” “Een miljard”, roept iemand. Niels knikt. “Dat is dichtbij. Het is 1,3 miljard. En hoeveel daarvan investeren we dit jaar in innovatie?” “150 miljoen”, denkt Ilona Gerritse van NCB. Ze heeft het precies goed. De boodschap is duidelijk: als producent van innovatieve oplossingen in het koppelen, meten, besturen en verbinden wil WAGO bijdragen aan duurzame oplossingen voor de toekomst. “En daarbij staat woningbouw hoog op onze agenda.”

Arno van der Hoven: “Je zou willen dat veel hetzelfde zou zijn, maar dat is nog niet zo bij conceptueel bouwen.”


Klantreis

Het woord is aan Arno van der Hoven. Hij legt uit waar WAGO mee begint wanneer er een klant bij ze aanklopt. “We gaan eerst inventariseren. Want elk concept, elke bouwmethode, elke aanpak en elke installatie is uniek.” Hij haalt zijn schouders op.

“Je zou willen dat veel hetzelfde zou zijn, maar dat is nog niet zo bij conceptueel bouwen.”

Bouwmaterialen bepalen op welke manier WAGO kan werken, vertelt Arno. “Het gemakkelijkst voor ons zijn houtskeletbouw of staalframebouw. Maar vaak wordt er gewerkt met een combinatie van materialen, waaronder ook CLT, LVL en beton.” Hij kijkt vragend in de richting van Danny Ellenbroek van bouwer Ekowood Houses. Die knikt. “Ja, wij maken inderdaad ook gebruik van een combinatie van materialen.”

Ook de bouwmethode van de klant is bepalend voor WAGO, legt Arno uit. “Maar uiteindelijk wordt ons duidelijk hoe we de installatie erin kunnen krijgen en hoe we wand aan vloer kunnen koppelen en wand en wand. En dan komen we met een concept. Wij zorgen dat de hele woning in elkaar kan worden gestekerd zonder dat daar een elektricien bij komt kijken. We leveren alle materialen aan in een doos of kar, net wat voor de klant handig is. We geven een presentatie en zijn direct bereikbaar voor de mensen op de bouw, zodat er niets kan misgaan.”


Veranderende rol

Iemand uit de zaal werpt op: “Is dat wel jullie rol? Daar zullen de installateurs niet blij mee zijn.” Arno twijfelt niet over zijn antwoord. “Ja dat is voor ons op dit moment een heel belangrijke rol. De integratie van de conceptuele bouwer met de installaties van de industrie moet van meet af aan worden opgepakt. De bouwende partij kan wat ons betreft nog wel een positieve beweging maken om écht vroegtijdig een partnership aan te gaan. De installatietechniek volgt elkaar bij traditionele bouw vaak op, een werkwijze die bij conceptueel bouwen ontzettend inefficiënt is. Daarom is on-site begeleiding - normaliter de rol van de installateur – voor ons cruciaal. Zo kunnen we onze toegevoegde waarde al eerder in het proces tonen.” Rob van Hoorn van Pipelife knikt instemmend. Ook Rico Gerardu van Geberit valt Arno bij. “Toeleveranciers moeten zo veel mogelijk met de bouwers meedenken. Loodgieters en installateurs zijn bang voor hun brood, maar waarom? Die mensen hebben werk genoeg en er zijn handjes te weinig.”


Samen een wandje

Rico Gerardu van Geberit en zijn buurman Gerbert Dirks van Steinfort Glas achterin de zaal zijn het roerend met elkaar eens. Eigenlijk zouden verschillende toeleveranciers samen een standaard wand moeten gaan maken, waarmee bouwbedrijven dan plug and play verder aan de slag kunnen.

Gerbert: “Bouwers kunnen dan aangeven hoe groot de wand moet zijn en hoe hij afgewerkt moet worden. Maar wij maken de legoblokjes waarmee de bouwers kunnen bouwen. Zo zijn er geen loodgieters, installateurs of architecten meer nodig. Dat is veel efficiënter dan hoe het nu gaat: dat bouwbedrijven allemaal hun eigen legoblokjes maken en wij als toeleveranciers ons dan steeds opnieuw moeten aanpassen.”

Keukenverdeler

Als laatste laat Arno nog graag de keukenverdeler van WAGO zien. Het is een standaardoplossing die in alle keukens toepasbaar is en hij is stekerbaar en onderhoudsvrij, legt hij uit. Hij laat een plaatje zien van hoe de keukenverdeler wordt aangeleverd. “Je kunt gewoon geen fouten maken.”


House of Connections

De bijeenkomst verplaatst zich naar het zogenoemde House of Connections, een demonstratieruimte in het pand waar specialist automatisering van WAGO Vincent Koop het woord neemt. Hij heeft het over het energiebeheer waar WAGO sterk in is. Iets wat helemaal past in deze tijd. Hij laat een scherm zien waarvan precies is af te lezen hoeveel energie de zonnepanelen van een woningblok bijvoorbeeld opleveren en hoeveel energie er wordt gebruikt door de laadpalen in de straat.

“Op dit moment is ons energiebeheer vooral interessant voor ziekenhuizen, kantoren en industriepanden. We kunnen het ook gebruiken bij huizenblokken die bijvoorbeeld zonnepanelen delen, maar de privacywetgeving verbiedt het om informatie over individuele bewoners te delen en te gebruiken.” Dat is jammer natuurlijk, vindt hij.

“Daag ons uit, wij gaan graag in gesprek om oplossingen te bedenken.”

Tot slot vraagt Vincent aandacht voor de flexroom installatie van WAGO die een standaardoplossing biedt voor appartementen in allerlei soorten en maten.


Showtruck

Uniek aan deze KiK is ons bezoek aan de showtruck van WAGO uit Duitsland die net aan haar tour begint van 3,5 maanden Europa. In de truck is te zien hoe ontzettend veel sneller een stekerbare installatie gebruiksklaar te maken is dan een conventionele.

Een hoe een veerklem altijd zorgt voor een optimale verbinding. Een nagebouwde lopende band toont hoe de lasklemmen van WAGO op kwaliteit worden gecontroleerd. Arno: “WAGO maakt nog altijd vier miljoen lasklemmen per jaar.”

Aan de hand van een op schaal nagebouwd bakkerijtje wordt in de truck verhelderd hoe het energiebeheer van WAGO de bakker geld kan besparen. En een demonstratie met extreme verhitting laat zien dat de onderdelen van WAGO nooit in brand zullen vliegen.


Vertrouwen

Onder de indruk praten de gasten na bij de afsluitende lunch. Danny Ellenbroek van Ekowood Houses staat tussen een aantal toeleveranciers. Wij zijn veel gedrevener bezig met de conceptuele bouw dan jullie bouwers, zeggen zij. “Dat klopt”, beaamt Danny.

“Het gaat bij ons altijd om de centen.” Maar zelf vindt hij dat het anders moet. “Conceptueel bouwen is afhankelijk van partners die elkaar vinden, die prijsafspraken met elkaar kunnen maken en die elkaar kunnen vertrouwen.”

Niels, Arno en Vincent van WAGO kijken tevreden toe. Het was een mooie bijeenkomst waar ze veel hebben kunnen laten zien en waar interessante gesprekken zijn ontstaan.


Tekst & Beeld: Redactiegasten

 

Kijkt u een keer mee? We nemen op 30 maart een Kijkje in de Keuken bij een project van Van Wanrooij in Nuenen dat is opgezet met gemeente, provincie en Woonbedrijf. We bezoeken de bouwplaats van het project Luistruik in Nuenen en bespreken met elkaar de vernieuwde Modelovereenkomst 2.0. Leden van NCB en Aedes zijn van harte uitgenodigd voor een leerzaam ochtendprogramma!






175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page