Straatje erbij?! Gewoon doen! Met deze boodschap organiseert de provincie Gelderland samen met partners de Gelderse Woonmaand. In het tijdelijke woonstraatje in Wageningen kunnen aanbieders, afnemers en geïnteresseerden kennismaken met een aantal woningconcepten. Dit straatje is een vervolg op het succesvolle, verplaatsbare straatje dat in 2023 in Den Bosch neerstreek. Samen met onze leden namen we een kijkje in de Pioniersstraat.
Aan de slag
Zeven verplaatsbare woningen bij elkaar. Leg een paadje aan, plant voldoende groen, plaats en wipkip en een schommel en uit het niets ontstaat een klein, gezellig buurtje. Het tijdelijke straatje in Wageningen is volgens programmamanager Henk van Rhijn van de provincie Gelderland dé plek om inspiratie op te doen. “Dit straatje, in combinatie met een dagelijks inhoudelijk programma, hebben we opgezet om gemeenten en marktpartijen te ondersteunen bij de woningbouwopgave. Om versneld naar conceptueel bouwen te gaan. Of dat nu met tijdelijke, verplaatsbare woningen is of met volwaardige permanente woningconcepten, we moeten anders denken en doen om het voor elkaar te krijgen. Dit initiatief helpt bij deze bewustwording. Ons versnellingsteam helpt gemeenten en marktpartijen bij de uitdagingen en we gaan typegoedkeuring bevorderen. Dat laatste past goed bij de verdere standaardisatie van woningproducten en scheelt honderden uren op jaarbasis aan ambtelijke capaciteit. We moeten aan de slag. Dat stralen we hier uit.”
Circulair gebouwde omgeving
Voor Wytze Kuijper van Cirkelstad is het tijdelijke straatje een fantastisch platform om markt en overheid te betrekken bij de ontwikkeling naar circulaire woningconcepten. “Het past bij de ambities om op korte termijn meer circulair en industrieel te gaan bouwen. Velen moeten nog wennen aan het idee, sommigen lopen voorop. Er zijn nog weinig begaande paden en we hebben elkaar keihard nodig. Dat is duidelijk. We moeten bouwen binnen de planetaire grenzen. Dat heeft een enorme impact op organisaties in de volste breedte van ons speelveld. Techniek en materialen zijn er, maar de mensen moeten het met elkaar doen. Inspireren en activeren is daar heel belangrijk bij. Als de opdrachtgever niet de juiste vraag stelt, begint een initiatief al verkeerd. Dan verandert er niks. Hier gaan we praktisch met elkaar aan de slag en onderzoeken we samen het verbeterpotentieel van diverse woningproducten.”
(Nog) niet dezelfde taal
“Als we samen de circulaire toekomst willen versnellen, dan moeten we dezelfde taal spreken. Wat bedoelen we nou eigenlijk? Op het gebied van circulair bouwen hebben we daar zo’n vijf jaar over gedaan. Ik herhaal: vijf jaar. Maar het staat nu als een huis. We zien dat onze uitgangspunten veelvuldig worden toegepast. Aanbieders krijgen meer inzicht in de circulaire prestaties van hun producten en afnemers kunnen beter vergelijken. Uniformiteit is hierbij cruciaal.”
Kijkje in het straatje
Hup, de jas aan en naar buiten. Van de zeven woningconcepten in het tijdelijke straatje zijn vijf concepten van onze leden. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op. In iedere woning gaan aanbieders in gesprek over onder andere kneedbaarheid en ruimtelijke kwaliteit, normen en standaardisatie, certificering, digitalisering, het ontwerpen van eigen compacte woningen en onderhoud.
Zo ook in de woning van Startblock, waar Ramon Visser een toelichting geeft op certificering. “We hebben onlangs een typegoedkeuring ontvangen voor onze woningen. Dat betekent dat gemeenten de woningen niet meer op kwaliteitseisen hoeven te controleren. Procesmatig kunnen we daarmee enorm versnellen. Bovendien scheelt het legekosten en geeft het de woningen een bepaalde volwassenheid. Ze zijn goedgekeurd, no worries.” De compacte woning is vergaand gestandaardiseerd, maar is er nog wel flexibiliteit? “De woningen zijn qua gevel en ontwerp aan te passen aan de locatie. Door ze rug-aan-rug en zij-aan-zij te plaatsen, zijn verschillende combinaties mogelijk.”
Gaat het om de kracht van kneedbaarheid, dan zijn we bij Barli letterlijk en figuurlijk aan het juiste adres. Jorg Pouw trapt lekker scherp af. “De woorden container en units? Die komen niet voor in ons vocabulaire. Punt. Dat willen we niet meer horen, want we bouwen in onze fabriek permanente woningen met een blijvende kwaliteit. Wij geloven dat bouwen efficiënt en duurzaam kan. Zowel gestapeld als grondgebonden. Daar hebben we verschillende woningtypen voor bedacht die kneedbaar zijn. De afnemer kan dus grotendeels zelf de indeling van de plattegrond bepalen. De modulaire opzet is onze grote kracht. Er kan gespeeld worden met ruimtes en oppervlaktes. We hebben een breed scala aan ontwerpen op de plank liggen die gebruiksfuncties, wooncomfort, installaties en uitstraling combineren.”
Op de vraag of beleving nog een rol speelt, is Jorg duidelijk. “Loop hier maar de verschillende woningen binnen en overal ervaar je iets anders. Oftewel; beleving is super belangrijk. Mensen moeten zich comfortabel voelen in hun huis. Voelt het lekker aan? Kan ik hier lang blijven wonen? Dat is toch de essentie van een fijne woning.”
Bij Jan Harmen Wiebenga van Flexlivings gaat de discussie vooral over losmaakbaarheid. “Daar scoort onze woning heel goed op. Het is een basis uitgangspunt die we aan de voorkant bij de uitvraag van de afnemer al vastklikken. Zij kunnen dan beter toetsen op deze prestatieafspraak.”
Er wordt driftig rondgelopen. Deuren worden geopend en er wordt op materialen geklopt. Zodra de deur van de meterkast opengaat, gaan de monden open. “Wat een slimme oplossing”, wordt vaak gezegd. Maar ook: “Dat kan best nog efficiënter.” De gesprekken lopen op volle toeren. Ideeën, kansen en uitdagingen worden uitgewisseld. “Dat vind ik zo leuk aan dit Kijkje in de Keuken”, benadrukt een deelneemster. “Hier zie je het echte werk en kun je het met elkaar over details hebben. Dat maakt het interessant.”
Een andere deelnemer snapt best dat afnemers het lastig vinden om de keuze te maken voor het juiste woningconcept. “Kijk hier maar eens rond. Het is lastig om het met elkaar te vergelijken. Ieder concept heeft unieke eigenschappen.” Deze deelnemer is onder de indruk van het Heijmans Two concept. “Ik ben hier echt van onder de indruk. Het straalt kwaliteit uit. Maar wat het prijskaartje is? Daar heb ik geen idee van. Goedkoop zal het vast niet zijn.”
Voor Olga Görts-van de Pas van het NCB is dat nog wel een klein doorntje in het oog. “Ik had graag gezien dat bij de informatieborden ook de prijs van de woningen had gestaan. Als je naar een autodealer gaat, kun je ook gewoon zien wat een bepaalde auto kost. Dit tijdelijke straatje laat zien dat we enorme stappen zetten. Dat de provincie Gelderland hier zó nadrukkelijk op inzet en hier een maand lang samen met ons en andere partners aandacht aan besteedt, kunnen wij enorm waarderen.”
Naast Barli, Startblock, Flexlivings en Heijmans staan er ook woningconcepten van Gapph, Minitopia en Van Dillen Bouwgroep in het verplaatsbare straatje. Wil je een kijkje nemen in Wageningen? Dan moet je snel zijn! Het programma sluit woensdag 13 november 2024.
tekst: redactiegasten
foto's : John van Hamond
________________________________________________________________________________________
Binnenkort meer info over de Kijkjes in de Keuken die wij in 2025 organiseren.
Comments