De kop van de Nassaukade in Rotterdam, waar Unilever vroeger margarinekuipjes produceerde, transformeert naar de nieuwe wijk De Kaai. Er komen zo’n 1.000 woningen. Grotendeels betaalbaar, circulair en conceptueel gebouwd. We bekijken er niet alleen twee woningconcepten van VORM, ook co-hosts Bruynzeel Keukens en woningcorporatie Parteon vertellen over hun visie op het centrale thema van de dag: circulaire en modulaire woningbouw.
Op en top
De mussen vallen nog net niet van het dak als deze editie van het Kijkje in de Keuken buiten start met een kop koffie. In onze ooghoeken zien we al een sneak preview van de VORM Optopper. Een woningconcept voor naoorlogse flatgebouwen die zich lenen voor een extra woonlaag. Eenmaal binnen, valt de ruimtelijkheid op. En dat terwijl het een tweekamerappartement is van ‘slechts’ 49 m2. Voor Thomas Möhring, duurzaamheidsadviseur bij woningcorporatie Parteon is dit een eyeopener. “Op papier lijkt 49 m2 ontzettend klein, maar kijk hier nou zelf. Dit is toch op en top wonen voor één- en tweepersoonshuishoudens? Wat betreft de beleving van dit soort woningen hebben wij als opdrachtgever(s) nog wel wat te winnen. Een kijkje nemen in een modelwoning helpt enorm bij een positieve beeldvorming. Ik word hier heel enthousiast van.” ”
Jörgen van den Broek van VORM
Straatje erop
“De VORM Optopper is vanuit het versnellen van buurtontwikkeling initiatief BuurtBoost samen met partners ontworpen”, vertelt Jörgen van den Broek van VORM. “De praktische plattegrond biedt ruimte voor een flexibele inrichting en is in drie types beschikbaar. Van studio tot driekamerappartement. De modules worden in de fabriek gebouwd en op het dak van een bestaand woongebouw geplaatst. Wij zien de Optopper echt als een product, waarbij er 80% standaardisatie aanwezig is en ongeveer 20% ruimte voor specifieke wensen. Veel valt er niet aan te veranderen door de klant. Zo houden we de prijs laag en de snelheid hoog.” Bijzonder is ook de laag tussen de VORM Optopper en het dak van het woongebouw. “Dat noemen we de intermediair. Die maken we bij een eenlaagse optopping van hout en bij meerlaags van staal. Deze constructie biedt flexibiliteit in het leidingwerk en is een handige oplossing om aan te sluiten bij de stramienmaten van het bestaande gebouw. Er wordt veel gepraat over een ‘straatje erbij’, maar met dit concept maken we een ‘straatje erop’. Op die manier maken we optimaal gebruik van de bestaande ruimte en kunnen we binnenstedelijk snel betaalbare en duurzame woningen toevoegen.
VORM 2050
Tijd voor het panelgesprek. Onder leiding van host Rudy van Beurden, gaan VORM, Bruynzeel Keukens en woningcorporatie Parteon met elkaar in gesprek over de invloed van circulariteit bij conceptuele woningbouw. Marc Vriens, directeur bij VORM 2050 – één van de productiebedrijven van VORM - deelt een heldere belofte: “Wij gaan voor 20% goedkoper en 50% sneller en duurzamer. 2050 staat dus niet alleen voor een jaartal, maar wel voor futureproof en Paris Proof bouwen; het streven van de Nederlandse vastgoedmarkt om de gebouwde omgeving in 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Samen met partners willen we verandering teweegbrengen in de woningmarkt. We denken vanuit prefabricage en werken aan het verder standaardiseren van het complete proces. Als je tijd wilt winnen, dan doe je dat vooral met de engineering en de productie. Met kant-en-klare producten en met standaard detailleringen. Corporaties hebben vaak nog allemaal ‘eigen wensen’. Wij denken daar een middenweg in gevonden te hebben door keuzes te maken die de belofte 2050 waar kunnen maken. Dan moeten we dus niet meer de discussie gaan voeren dat huurders iets anders willen, omdat ze dat nou eenmaal gewend zijn. Dan ga je weer allemaal afslagen maken die de weg naar het doel langer maken.”
Keuzes maken
Niet alleen VORM moet keuzes maken om onderscheidend te blijven met conceptuele woningbouw. Ook in de keukenwereld is het nodige gaande. Bart Meeuwsen, directeur B2B bij Bruynzeel, geeft aan dat ook zij zich moeten ontwikkelen als het gaat om circulariteit en prefabricage. “Daarom hebben we Circo ontwikkeld. Een biobased keuken, gemaakt met reststromen uit de landbouw en de industrie. Zo’n biobased keuken was er niet zomaar. Net als de bouwers moeten we samenwerken met partners en kost het tijd voor organisaties om mee te bewegen. Bovendien moeten onze klanten, vooral woningcorporaties en beleggers, het ook willen. Want goedkoper is het helaas nog niet. Dat komt pas als een biobased keuken de standaard wordt. We hebben durven kiezen en hopen daarmee gekozen te worden als leverancier van biobased keukens. Aan die propositie werken we hard.”
Zelf aan het stuur, niet afwachten
Voor Thomas Möhring van Parteon is conceptueel bouwen al vrij ‘normaal’. “Als corporatie zijn wij onderdeel van de NH Bouwstroom. Met partners werken we versneld aan betaalbare en duurzame woningen. De manier van werken spreekt me enorm aan, omdat je werkt vanuit een product. Door met elkaar een lange termijn commitment aan te gaan, kun je eenvoudiger de processen verbeteren. De stap die we nu moeten zetten is dat we het nóg betaalbaarder en circulair maken. Dat gaat wat mij betreft nog niet snel genoeg. Zo willen we ook 20% van onze nieuwe woningen in hout gaan bouwen. Dat past nog niet echt lekker in de NH Bouwstroom, dus gaan we ook andere partners betrekken. Voor ons is het belangrijk dat we zélf sturend zijn op het gebied van circulariteit. Niet alleen kijken wat anderen doen, maar zelf het heft in handen nemen. Circulariteit gaat pas leven als het onderdeel is van het DNA van de organisatie, niet omdat het ‘moet’.”
Op de vraag of Parteon bij conceptuele bouw ook 50 jaar vooruitkijkt is Thomas helder: “Ik ben gestopt met korte termijn denken. Als je denkt in losmaakbaarheid, dan kom je al een heel eind. Bij het optoppen van een flat speelt hetzelfde. Staat die flat er over 20 jaar nog wel? Kunnen we de VORM Optopper er weer afhalen en ergens anders plaatsen? Je moet denken in mogelijkheden en dit soort slimme ideeën een kans bieden.”
Modulaire VORM Modelwoning
Tot slot gaan we weer de oude fabriek in, naar de ruimte waar vroeger de ingrediënten van de pindakaas stonden opgeslagen. Hier nemen we een kijkje in de VORM Modelwoning, een complete woning, opgebouwd uit een aantal standaard componenten en slimme oplossingen van diverse partners en VORM maakbedrijven. De technische ruimte, keuken en de natte kern zijn slim bij elkaar geëngineerd, waardoor flexibiliteit in de plattegronden ontstaat. De groeilijnen zijn in de modelwoning zichtbaar gelaten, zodat de bezoeker kan ervaren wat de mogelijkheden zijn als je met een module de woning verbreedt of verdiept.
Installaties zijn vaak een grote kostenpost bij appartementen. Dat wilde VORM versimpelen door met het initiatief MONTER een decentrale ventilatie toe te passen, wat overtollig veel kanaalwerk bespaart. Voor de elektriciteit wordt een stekerbare installatie toegepast (plug and play). Op een simpele manier, zoveel mogelijk rond de kern met als doel de bouwsnelheid op te voeren. Deze Smart2Prefab kern wordt in een eigen fabriek onder geconditioneerde omstandigheden gebouwd, waardoor faalkosten worden gereduceerd. Zonder tegelwerk, zonder voegen en zonder naden. Een oplossing voor veel renovatieproblemen bij corporaties.
“Deze woningen zijn zeer geschikt voor gestapelde woningbouw met betaalbare huur én met een hoge mate van repetitie”, sluit Marc af. “De VORM Modelwoning is ontstaan uit de gedachte dat we iets moesten doen, anders krijgen we de betaalbaarheid niet voor elkaar. In de VORM Modelwoning komen meerdere oplossingen van VORM samen. Oplossingen die bijdragen aan de ontwikkeling van een betaalbare, duurzame woning die snel te realiseren is. Installatietechniek van MONTER, geprefabriceerde kern, wc en badkamer van Smart2Prefab, een casco van CD20 en duurzame oplossingen van partners, zoals de Circo keuken van Bruynzeel. Zo zijn we op zoek gegaan naar de beste partijen en partners, risico’s gaan identificeren en hebben we keuzes gemaakt. Door slim te ondernemen kunnen we onze VORM 2050 belofte waarmaken: sneller betaalbare en duurzame woningen realiseren!”
Tekst: Redactiegasten
Beeld: Marjan Sins Fotografie
______________________________________________________________________________________
We gaan 26 september 2024 een exclusief Kijkje in de Keuken nemen in Lelystad bij Vilton, producent van constructieve, waterkerende, luchtdichte en akoestische bouwsystemen. Meld je snel aan!
Comments