top of page
Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Hoe kan Partnership tussen gemeente en woningcorporatie de woningbouwproductie versnellen?

Bijgewerkt op: 26 jan. 2021

Als corporatie en gemeente ben je hoe dan ook verbonden aan elkaar. Je hebt elkaar nodig. Echter niet iedere corporatie en gemeente 'voelt' die partnership. Zo blijven bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen legio aan kansen onbenut. Wim Meijer onderzocht op verzoek van Netwerk Conceptueel Bouwen het thema 'Partnership' in zeven gemeentes en woningcorporaties in Noord-Brabant en Limburg.


Partnership

‘Gemeente en corporatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hebben van een goede relatie en het investeren in die relatie is zeer verstandig,’ zegt Wim Meijer. In zijn verkennend onderzoek met als titel ‘In het belang van onze bewoners’ is de mate van partnership, knelpunten en mogelijkheden onder de loep genomen. Opvallend is dat vooral de corporatie een partnership binnen het proces van projectontwikkeling minder ervaart dan de gemeente. En dat terwijl in het onderzoek wel enkele gemeenten aangeven een partnership richting de corporatie te onderschrijven. Een gedegen samenwerking kan absoluut bijdragen aan efficiëntie van het ontwikkelproces en daarmee aan de versnelling in de bouw. Die versnelling is absoluut noodzakelijk. Het verhogen van de nieuwbouw productie staat in Nederland immers hoog op de agenda.



Uitwerking onderzoek

Op Youtube staat een videosamenvatting van het verkennende onderzoek. Link naar video.


Het volledige onderzoek is te downloaden in de kennisbank van het Netwerk Conceptueel Bouwen. Onder het kopje: Publicaties & Onderzoek, www.conceptueelbouwen.nl/kennisbank


Vragen over het onderzoek kunt u richten aan: info@netwerkconceptueelbouwen.nl of direct aan Wim Meijer via email: wimrmeijer@gmail.com


Tweeluik

Op 2 en 9 maart 2021 organiseert het NCB samen met De Bouwcampus een tweeluik met als onderwerp: Corporaties en gemeenten zetten de woningbouw aan. De sprekers op 2 maart zijn Prof.Dr.Ir. Hans Wamelink, onderzoeker en schrijfster Marjet Rutten en Wim Meijer.


Op 2 maart kan men een inspirerend programma verwachten waarin de basis gelegd wordt van het tweeluik. De verdieping van de definitie conceptueel bouwen en industrieel bouwen wordt opgezocht. En wat betekent dit dan voor de corporaties en gemeenten? Welke kansen liggen er in samenwerking?

Het doel van 9 maart is om op een actieve manier in gesprek te gaan met elkaar. Welke kansen ziet u in uw eigen partnership, waar staat u en waar zou u graag heen willen? Voor wie: corporaties en gemeenten met interesse in partnership.


Aanmelden? Klik hier.



182 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page