Bron: Cobouw
Een van onze leden BAM Wonen kwam deze week in het nieuws in een artikel dat zij samen met Cobouw hebben opgesteld.
'BAM neemt een rigoureuze stap. Het bouwconcern neemt afscheid van zijn betonnen woonconcept en schakelt over naar houten woningen. In een “hypermoderne” fabriek in het dorpje Oudkarspel moeten er straks duizend per jaar gemaakt worden. “De wereld is aan het veranderen en BAM gaat hierin actief mee”, zegt Willem Otter, directeur specials van BAM.
Eerste publicatie 06:00 Laatst gewijzigd 16 nov 2021
Marc Doodeman'
Het volledig artikel is te lezen via deze link
Het is geen beslissing die BAM op een achternamiddag neemt. Aan de bouw van een nieuwe woningfabriek in Oudkarspel ging jaren werk vooraf. De stap naar houten woningen zal het afscheid van de betonnen conceptwoningen betekenen.
Van de betonnen woningen, die 27 jaar gelanceerd werden als W&R-woningen (Waarde & Riant), worden al jaren zo’n duizend stuks per jaar gemaakt. “Maar de wereld is aan het veranderen en BAM gaat hier actief in mee”, zegt Willem Otter, hoofd specials bij BAM.
Nieuwe generatie
Het is tijd voor een nieuwe generatie woningen, zeiden Willem Otter en Joost Nelis een paar jaar geleden al tegen elkaar, toen ze nog de directie van BAM Wonen vormden. BAM moest met een circulair, duurzaam, flexibel, maar ook betaalbaar grondgebonden woningconcept komen.
AM, de projectontwikkelaar van BAM, zag dat circulariteit en duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel werden van prijsvragen. Nederlands grootste bouwbedrijf moest daarop een goed antwoord kunnen geven. Zou dat circulair beton worden, staalbouw of hout? Dat was nog de vraag.
Afscheid van beton
Een groep verlichte BAM-specialisten mocht het pad effenen. Er kwamen vooronderzoeken en klanten van de bouwer werden benaderd met de vraag: welke behoeften en prioriteiten zijn voor jullie van belang? Welk type huizen zoeken jullie? Daarna werd de markt doorgelicht, werd druk gerekend en kwam er witte rook. BAM begint een eigen fabriek, voor houten woningen. Eind oktober gingen de eerste palen in Oudkarspel in de grond. Dus afscheid van beton.
Nogal een stap. “Een logische stap”, vindt Otter. “Als je rekening houdt met gewicht en CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden en het vinden en behouden van goed personeel.”
Een revolutie binnen BAM, vindt de BAM-directeur. Waarom, dat zal hij later uitleggen.
Het volledig artikel is te lezen via deze link
Bình luận