HET verhaal van de plek
​
Denken vanuit woonproducten en niet vanuit behoeftes die passen bij de plek. Het is nog steeds een veelvoorkomende denkfout bij gebiedsontwikkelingen. Een woningconcept is ‘slechts’ de invulling van een uitgekiend verhaal, voor een specifieke locatie. Hoe scherper het verhaal, hoe beter conceptuele woningbouw landt. Welke prestatie-eisen gesteld worden aan de woningen, komt mede voort uit Het Verhaal van de Plek. Een integraal kader van ambities, getoetst op draagvlak en haalbaarheid, is daarbij van belang. Het gezamenlijk gedragen verhaal geeft richting aan ontwerp, programma en proces. Het biedt houvast voor een soepel verloop van een gebiedsontwikkeling en werkt versnelling in de hand.
Het Verhaal van de Plek; laat het concept z’n werk doen
Laten we beginnen met een oproep: stel Het Verhaal van de Plek zo vroeg mogelijk in het gebiedsontwikkelingsproces op! Neem er de tijd voor, ga op zoek naar authenticiteit en neem het verhaal als vertrekpunt voor een overtuigende positionering. Een fijne leefomgeving is meer dan het stedenbouwkundig inrichten van een locatie en modules stapelen. Het verháál is onderscheidend en daarbij komt aandacht voor de invulling met woningconcepten.
Het is wel van belang dat de invulling van de gewenste bouwvolumes ingevuld kunnen worden met specifieke conceptwoningen. Dat vraagt om tijdige toetsing bij het opstellen van Het Verhaal van de Plek.
Door Het Verhaal van de Plek gezamenlijk te maken, ontstaan de contouren van een sterke gebiedsontwikkeling. Waar is écht behoefte aan? Wat zijn de gezamenlijk ambities? Zijn alle belangen bekend, meegenomen en afgewogen? Zijn alle stakeholders tijdig betrokken? Leg de behoeften van de potentiële gebruiker onder een vergrootglas en zorg voor een authentiek verhaal. Het Verhaal van de Plek dient als kapstok en toetsingskader, gedurende het gehele gebiedsontwikkelingsproces. Het is dé basis voor wie een duurzaam, succesvol, en snel proces nastreeft.
​
​
​
Het Verhaal van de Plek gaat over het bij elkaar brengen van belangen en ambities met betrekking tot een hele set van relevante thema's bij gebiedsontwikkeling. Het doel? Op basis van gezamenlijke ambities en verlangens een toetsbaar prestatie-kader formuleren voor de onderhavige gebiedsontwikkeling. De te realiseren woningen worden hierbij conceptueel ontwikkeld en gebouwd. We kunnen snelheid maken in het proces door van meet af aan de belangen te inventariseren en te bespreken, zodat een gezamenlijke en haalbare ambitie geformuleerd. De toepassing van woningconcepten leidt tot de gewenste snelheid en kwaliteit.
Het is een efficiënte en goede manier om alle belanghebbenden op één lijn te krijgen, maar tegelijk is het niet eenvoudig om het van de grond te krijgen. Belangen kunnen tegengesteld zijn. En vaak is het niet mogelijk om álle ambities en wensen te realiseren. Dus er moet hier en daar water bij de wijn gedaan worden. Betrokkenen moeten zich blijven herkennen in de gezamenlijke ambitie. Er moet onderling vertrouwen zijn. Vooroordelen moeten van tafel geveegd worden. Er is continu regie nodig op de gestelde ambities. Alleen zó kan Het Verhaal van de Plek werken.